Masa tenisi düzenli olarak oynandığında fiziksel ve zihinsel gelişime olumlu katkıları olan bir branştır. Fiziksel açıdan çok sayıda motor beceriyi aynı anda geliştiren masa tenisi alt ekstremite ve üst ekstremite kaslarını geliştirmede yardımcı oluyor. El-gö koordinasyonunu artıran masa tenisi otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyleri için dikkati toplamada, göz kontağı kurmada ve karar verme gibi becerilerde olumlu gelişmeler sağlıyor. OSB'li bireyler bu branş sayesinde sosyal bir aktivite edinerek ailesiyle arkadaşlarıyla eğlenceli ve faydalı vakit geçirebiliyor. Kulübümüzde bu branşta çeşitli dereceleri olan OSB'li sporcularımız her yıl düzenlenen müsabakalar sayesinde toplumda sosyal bir statü kazanmaktadır. Kaynak;
Bisiklet hepimizin çocukken en keyif aldığı aktivitelerden biriyken aynı zaman büyüklerin de çocuklarına öğretme sürecinde en keyif aldığı etkinliktir. Vücudumuza faydalarını saymakla bitiremeyeceğimi bu branş OSB'li (otizm spektrum bozukluğu) bireylerde en çok stresi azaltan etkisi ile ön plana çıkmaktadır. OSB'li bireylerde bisikleti öğrenme süreci her ne kadar zor olsa da öğrendikten sonra en çok keyif aldığı aktivite olmaktadır. Ayrıca uyku düzensizliği olan OSB'li bireyler için de bisiklet kullanımı kesinlikle tavsiye edilmektedir. Bisiklet binmeyi öğrenen OSB'li birey çevre kontrolünde, el-göz koordinasyonunu artırmada ve odaklanma gibi konularda önemli ölçüde gelişim kaydettikleri gözlemlenmiştir.
Paten literatürde yapılan çalışmalara bakıldığında insan vücuduna en az zarar vererek yüksek kondisyon ve dayanıklılık sağlayan branş olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal yürüyüş yapan birisine göre 4 kat daha fazla enerji harcaması sağlar. Hareket etmeyi sevmeyen OSB'ye sahip bireylerde enerji harcanmasını eğlenceli hale getiren ve onların keyif aldığı bir aktivite olarak yaptıklarını görüyoruz. Denge ve fiziki kondisyona dayalı bir branş olması OSB'li bireylerde vücut kompozisyonlarına olum yönde katkı sağlamaktadır. Ayrıca kayak, buz pateni gibi branşların bir alt basamağı olarak öğretilebilir.
Buz pateni, metabolizmayı güçlendiren kalp-damar ve solunum sistemini güçlendiren bir branştır. Bünyesi zayıf olan ve sık sık rahatsızlanan bireyler için faydalı bir etkinliktir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerde sık rastladığımız postür bozukluğuna, pozitif etkisi ile bilinen buz pateni, çocuklar için en keyifli branşlardan biridir. Kulübümüzde sosyalleşme aktivitelerinden biridir.
Yüzme, tüm vücut kaslarını çalıştırmasıyla bilinen bir branştır. Ayrıca herkesin tatil planında hayalini kurduğu eğlenceli bir aktivitedir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerde ise bu aktivite rahatlatıcı etkisiyle bilinmektedir. OSB'li bireylerde yapılan araştırmalarda suyun bu bireylerde bir terapi yöntemi olarak kullanıldığında su içindeki etkinliklerde öğrenmeye daha açık oldukları ve ses çıkarma gibi konularda olum sonuçlar alındığı ortaya konulmuştur.
Atletizm, insanın anatomik yapısına en uygun branş olarak bilinir.Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin bir kısmı hareket etmeyi hiç sevmezken bir kısmı ise hiperaktiviteden kaynaklı yerinde duramamaktadır. Her iki tipe de uygun alt dalları olan bu branş OSB'li bireyler için çok uygundur. Özellikle hiperaktivitesi olan OSB'li bireyi doğru yönlendirdiğimizde bu branş onların hareketlerini amacı olan bir eylem haline getirmektedir. Atletizm TOSSFED'in (Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu) düzenlediği yarışlarda en çok katılımı olan bir branş olması da OSB'li bireylerdeki olumlu etkisini göstermektedir. Kulübümüzde bu branşta her yıl Türkiye Şampiyonu çıkmaktadır.
Dart, bir çok spor dalına göre ekipmanlarına en kolay ulaşılan bir branştır. Hepimizin keyif alarak oynadığı ve yarıştığı bir aktivitedir. otizm spekturum bozukluğuna bağlı'li bireylere öğretildiğinde ailesiyle ve arkadaşlarıyla birlikte yapacağı bir aktivite olarak sosyalleşmelerine büyük katkı sağlayacaktır. El-göz koordinasyonunu geliştirmesi, odaklanmayı ve konsantrasyonu artırması OSB'li bireylere hem keyif verecektir hem de onları geliştirecektir.
Bowling, eğlenceli ve artık ulaşılması çok kolay hale gelen bir branştır. Sosyalleşme aktivitelerinin en gözdesidir. Stresi azaltması, kolayca öğrenilebilmesi gibi özellikleri ile dikkat çekmektedir. Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin kazanma ve kaybetme ile olan hislerini kuvvetlendiren bu branş, onların fark etmeden kalori yakmalarına, kaslarını geliştirmelerine ve sosyalleşmelerine yardımcı olmaktadır. Kulübümüzün sosyalleşme aktivitelerinin başında yer almaktadır.
Kayak branşı öğrenmesi çok zor gibi görünse de aslında doğru tekniklerle kolayca öğrenilebilmektedir. Koordinasyon, denge, çeviklik gibi fiziksel olarak geliştiren kayak branşı otizm spekturum bozukluğuna sahip bireylerde özellikle kendine güven hissini geliştiren mental gelişim sağlayan bir branştır. Çevre farkındalığını, vücut farkındalığını geliştiren kayak branşı bu özellikleri ile OSB'li bireylere eğlenceli ve geliştiri bir aktivitedir. Kulübümüz her yıl Kars/Sarıkamış'ta kayak kampı düzenleyerek OSB'li bireylere kayak branşını öğretmektedir.
Basketbol ve Futbol branşları takım olarak oynanan ancak bireysel beceri gerektiren branşlardır. Hem rakip oyuncularla hem de takım arkadaşlarıyla oynanması OSB'li bireylerde içine kapanık olmasını engelleyerek onların çevresindeki insanlarla sosyalleşmesine katkı sağlamaktadır. Kulübümüzde bu branşlarda temel eğitimler verilerek özellikle kaynaştırma öğrencisi olan OSB'li bireylerin arkadaşları arasında kabul görmesini ve okullarındaki beden eğitimi derslerinde başarılı olmalarını sağlamaktadır.
Voleybol branşı en çok omurgayı kuvvetlendirmesi özelliğiyle öne çıkan takım olarak oynandığı için sosyalleşme gibi konularda çocuklara olumlu katkıları olan bir branştır. OSB'li bireylerde temel eğitimleri verildiğinde onların farketmeden el-göz koordinasyonu geliştirmelerini sağlayarak aynı zamanda kalori yakmalarına olanak sağlayacaktır.
Tenis, vücudumuza olan etkileri oldukça fazladır. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak bireyi geliştiren keyifli bir spordur. Topun takip edilmesi gerektiğinden, el-göz koordinasyonu, çeviklik, vücut koordinasyonu ve dinamik denge gibi bir çok faydası vardır. Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyler için bahsettiğimiz geliştirici özellikleri tenis branşının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kulübümüzde bulunan tenis kortunda bu branşta eğitimler verilmektedir.
KARDELEN MAHALLESİ 2078. CADDE NO:5-D BATIKENT-YENİMAHALLE/ANKARA
Telif Hakkı © 2019 Ankara Otizm - Tüm Hakları Saklıdır. Faaliyetlerimizi Başkent Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Beraber Yürütüyoruz.
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.